Witajcie
Pewnie większość przysmaków macie już popieczonych :) ale może znajdą się jeszcze wytrwali, którzy nadal trwają na polu bitwy w kuchni i szukają inspiracji. Przedstawiam przepis na szybką, smaczną i zdrową szarlotkę!
Potrzebujecie:
-szklankę mąki owsianej
-szklankę mąki żytniej
-1/4 szklanki brązowego cukru
-5 łyżek tłuszczu roślinnego (u mnie rama)
-szczypta soli
-ekstrakt waniliowy
-łyżka wody
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Wykładamy nim tortownicę i podpiekamy. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: u mnie to 6 jabłek uprażonych z cynamonem i garścią rodzynek jumbo. Na upieczony blat wykładamy jabłka (lub, jeśli macie, gotowy mus) i posypujemy zdrową kruszonką (2 szklanki płatków owsianych, cynamon, tłuszcz roślinny do sklejenia i cukier do smaku). Piekłam około 40 minut w 200 stopniach góra-dół. Kruszonka ma smak pysznej granoli i trochę się sypie ale nie ujmuje to szarlotce uroku :)
Wesołych Świąt, moi drodzy.
Pewnie większość przysmaków macie już popieczonych :) ale może znajdą się jeszcze wytrwali, którzy nadal trwają na polu bitwy w kuchni i szukają inspiracji. Przedstawiam przepis na szybką, smaczną i zdrową szarlotkę!
Potrzebujecie:
-szklankę mąki owsianej
-szklankę mąki żytniej
-1/4 szklanki brązowego cukru
-5 łyżek tłuszczu roślinnego (u mnie rama)
-szczypta soli
-ekstrakt waniliowy
-łyżka wody
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Wykładamy nim tortownicę i podpiekamy. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: u mnie to 6 jabłek uprażonych z cynamonem i garścią rodzynek jumbo. Na upieczony blat wykładamy jabłka (lub, jeśli macie, gotowy mus) i posypujemy zdrową kruszonką (2 szklanki płatków owsianych, cynamon, tłuszcz roślinny do sklejenia i cukier do smaku). Piekłam około 40 minut w 200 stopniach góra-dół. Kruszonka ma smak pysznej granoli i trochę się sypie ale nie ujmuje to szarlotce uroku :)
Wesołych Świąt, moi drodzy.
Skusiłabym się na taką wersję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania :)
Usuń