Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowy i bezmleczny LEŚNY MECH

Witajcie!

W zeszłym tygodniu mieliśmy z Patrykiem swoje święto, postanowiłam uczcić to pysznym ciastem, innym niż zawsze. Pamiętam, jak smakowało mu, gdy dawno temu zrobiłam je w podstawowej wersji. Postanowiłam je trochę pozmieniać i UDAŁO SIĘ :)

Czego użyłam?

  • 2,5 szklanki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 100g ramy roślinnej 
  • 100g cukru dermerara
  • mleko roślinne (u mnie sojowe niesłodzone, bo akurat takie miałam)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • około 300-400 g mrożonego szpinaku
Szpinak rozmroziłam i odcedziłam bardzo dokładnie z wody. Jajka ubiłam z cukrem, dodałam resztę składników i na końcu dopełniłam mlekiem do uzyskania konsystencji jak na biszkopt (ja np luźny jogurt). Piekłam około 30 minut w 190 stopniach góra-dół. Użyłam małej tortownicy.

W międzyczasie przygotowałam budyń na mleku sojowym, dodałam do niego dwa serki kokosowe z Alpro i ubiłam jak krem budyniowy. Aby nadać sztywności dodałam jeszcze trochę mąki ryżowej.

Po przestygnięciu odkroiłam wierzch ciasta i pokruszyłam je w palcach. Wsypałam do miseczki. Pokryłam blat kremem budyniowym i na to wysypałam zawartość miseczki. Lekko docisnęłam swój mech i ozdobiłam suszoną żurawiną. Możecie ozdobić też owocem granatu lub borówką amerykańską :) 

Wypiek smakował, nie czuć żadnego posmaku mąki ryżowej czy mleka sojowego. Uprzedzam wątpliwości - ciasto nie smakuje warzywem, szpinak jest neutralny, podkręca inne aromaty :)
SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet drobiowy- bez mąki, bułki tartej i mleka!

Witajcie! Niestety, nie wyrobiłam się z dodawaniem przepisów przed świętami. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że ten pasztet jest tak dobry, że możecie go upiec na każdą okazję. Co więcej-nawet bez niej! :) Na Boże Narodzenie piekłam go tylko z kurczaka, teraz wymieniłam pierś na indyczą i bardziej mi smakuje. Poeksperymentujcie sami! Ja tym razem użyłam: -350g piersi z indyka -300g wątróbki z kurczaka -3 duże udka kurze wraz ze skórą -jajko -cebula (polecam zwykłą, bo czerwona puści niebiesko-zielony kolor) -przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i liść laurowy do wywaru) -aluminiowe foremki do pieczenia Nogi z kurczaka i pierś z indyka gotowałam w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. W tym czasie kroję cebulę w kostkę, podsmażam i dodaje oczyszczone wątróbki. Trzymam je na patelni do lekkiego zaróżowienia, nie mogą być całkowicie ścięte - dzięki temu pasztet będzie bardziej "mokry". Jeszcze

Bezglutenowy chleb ryżowo-ziemniaczany

Witajcie  Powrót ma uczelnię to czas,w którym marzę o tym, by doba zaczęła trwać 48h. Nie wyrabiam się z niczym, do tego kończy się pieczywo, w sklepie nie kupię czegoś, czego jestem pewna na 100%. Często piekę po nocach/ późnym wieczorem. Dziś się udało- zajęcia po południu odwołane, można było zjeść ciepły obiad i nadrobić zaległości w kuchni.  Zainspirowana chlebem z Alriso, który próbowałam w Pradze zakupiłam mąkę ryżową i postanowiłam go odtworzyć. Przeczytałam jednak, że dodatek mąki ziemniaczanej lub ziemniaków nadaje pieczywu wilgotności, sprawia, że ma chrupiącą skórkę i mokry, miękki środek. Tak też wyszło :) Co potrzebujecie: mąka ryżowa (około 550 gramów) mąka ziemniaczana (około 100 gramów) ciepła woda 500ml 2 opakowania drożdży suszonych (14g) sól Wszystkie składniki zamieszałam w dużej misce. Nieco się przestraszyłam, ponieważ ciasto miało konsystencję kaszy manny z mlekiem. Różne myśli krążyły mi po głowie, chciałam je wyrzucić i zapomnieć na zawsze o

Naleśniki ryżowe na mleku owsianym (bez glutenu i mleka krowiego)

Witajcie!  Co najlepiej spakować do lunchboxa kiedy nie chce nam się gotować obiadu? Naleśniki i małe dżemiki podróżne :) Korzystając z przepisu na opakowaniu mąki ryżowej wykonałam pyszne placki wegańskie, bezglutenowe i bez mleka krowiego (więc i bez laktozy). Zapraszam, są pyszne i bardzo sycące :) Co potrzebujecie: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka owsianego 0,5 szklanki wody  2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ulubione dodatki: masło orzechowe, dżem, owoce.... co tylko chcecie :) Zmiksowałam wszystko na masę o konsystencji gęstej śmietany. Wylewałam chochlą na rozgrzaną patelnię polaną olejem rzepakowym. Żaden się nie rozpadł, są elastyczne i delikatne w smaku. Ja lubię nieco grubsze, myślę, że można by było na spokojnie zrobić cieńszą wersję. Na zdjęciu oczywiście tylko część naleśników. Smacznego! Kinga