Hej!
Przeprowadzka dopadła i mnie, więc blog był chwilowo zawieszony. Na całe szczęście już zadomowiłam się w nowej kuchni i powstały w niej pierwsze smakołyki. Odkryciem ostatnich tygodni jest biszkopt bezglutenowy. Niezwykle łatwo się go robi, inspirowałam się przepisami znalezionymi w internecie i na ich podstawie stworzyłam jedno z najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa.
Co potrzebujemy na biszkopt?
-5 jaj kurzych
-9 łyżek cukru pudru
-9 łyżek mąki kukurydzianej (można spróbować z ryżową)
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową! To bardzo ważne, żeby dobrze się ubiły i biszkopt nie opadł. Należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubić do uzyskania sztywnej piany, dodawać porcjami cukier puder, żółtka, mąki. Po ubiciu białek miksować na małych obrotach.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nie ma potrzeby, by smarować ją tłuszczem! Piec do suchego patyczka w około 180 stopniach (około 15-20 min ale musicie sprawdzać sami, każdy piekarnik jest inny).
Następnie przygotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu ograniczając ilość mleka o 1/4. Ja używam mleka ryżowo-sojowego. Budyń pozostawić do ostygnięcia, później zmiksować by pozbyć się grudek i wylać na wystudzony biszkopt.
1 opakowanie galaretki rozpuścić w sposób podany na opakowaniu, pomniejszając ilość wody o 1.4. Wylać na cieście, gdy zacznie tężeć i udekorować owocami. Najlepiej pozostawić na całą noc w lodowce :)
Smacznego!
Przeprowadzka dopadła i mnie, więc blog był chwilowo zawieszony. Na całe szczęście już zadomowiłam się w nowej kuchni i powstały w niej pierwsze smakołyki. Odkryciem ostatnich tygodni jest biszkopt bezglutenowy. Niezwykle łatwo się go robi, inspirowałam się przepisami znalezionymi w internecie i na ich podstawie stworzyłam jedno z najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa.
Co potrzebujemy na biszkopt?
-5 jaj kurzych
-9 łyżek cukru pudru
-9 łyżek mąki kukurydzianej (można spróbować z ryżową)
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową! To bardzo ważne, żeby dobrze się ubiły i biszkopt nie opadł. Należy oddzielić żółtka od białek. Białka ubić do uzyskania sztywnej piany, dodawać porcjami cukier puder, żółtka, mąki. Po ubiciu białek miksować na małych obrotach.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nie ma potrzeby, by smarować ją tłuszczem! Piec do suchego patyczka w około 180 stopniach (około 15-20 min ale musicie sprawdzać sami, każdy piekarnik jest inny).
Następnie przygotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu ograniczając ilość mleka o 1/4. Ja używam mleka ryżowo-sojowego. Budyń pozostawić do ostygnięcia, później zmiksować by pozbyć się grudek i wylać na wystudzony biszkopt.
1 opakowanie galaretki rozpuścić w sposób podany na opakowaniu, pomniejszając ilość wody o 1.4. Wylać na cieście, gdy zacznie tężeć i udekorować owocami. Najlepiej pozostawić na całą noc w lodowce :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz