Hej!
Z nadmiaru czasu spowodowanego wolnym dniem od pracy postanowiłam,że zrobię na obiad coś fajnego. Jakiś czas temu zakupiłam w Netto ryżową mieszankę do wypieku chleba i pizzy z Celiko. Szczerze powiedziawszy nie byłam do niej przekonana, ale jako, że firma ma dobrą renomę i utrzymuje się na rynku wiele lat postanowiłam,że coś w tym musi być. Mieszanka zawiera już w sobie suszone drożdże, także nie musicie mieć w domu nic poza olejem, wodą i mlekiem.
Ciasto wykonałam z przepisu na opakowaniu:
Zawartość opakowania należy zalać 110 ml ciepłej wody, 65 ml ciepłego mleka i dodać pół łyżki oleju. Wyrabiając je wystraszyłam się, że jest płynne, dosypałam więc mąki ryżowej, którą miałam w domu, wyrobiłam ciasto jak klasyczne pszenne i pozostawiłam do wyrośnięcia na pół godziny.
Uwaga,producent nie dodaje soli, ja do swojego dodałam około pół łyżeczki.
Jak się potem okazało ciasto na pizzę bezglutenową w innych przepisach też jest płynne, więc trochę się zestresowałam, ale postanowiłam coś z tego zrobić. I dobrze zrobiłam :)
W czasie wyrastania ciasta usmażyłam pierś z kurczaka, pieczarki i paprykę i cebulę.
Sos możecie wykorzystać taki jak lubicie, ja kupuje pomidory, blenduje je bez skóry z posiekaną cebulą, listkami bazylii i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozłożyłam na blaszce do pieczenia, wysmarowałam sosem, ułożyłam dodatki i posypałam startym kozim serem (kupiony na tygodniu portugalskim w Biedronce).
Piekłam w 200 stopniach przez około 25min.
Ciasto wyszło pyszne, jednak nie wiem, czy odważyłabym się je zrobić bez dosypywania dodatkowej mąki jak zaleca producent.
Smacznego!
Z nadmiaru czasu spowodowanego wolnym dniem od pracy postanowiłam,że zrobię na obiad coś fajnego. Jakiś czas temu zakupiłam w Netto ryżową mieszankę do wypieku chleba i pizzy z Celiko. Szczerze powiedziawszy nie byłam do niej przekonana, ale jako, że firma ma dobrą renomę i utrzymuje się na rynku wiele lat postanowiłam,że coś w tym musi być. Mieszanka zawiera już w sobie suszone drożdże, także nie musicie mieć w domu nic poza olejem, wodą i mlekiem.
Ciasto wykonałam z przepisu na opakowaniu:
Zawartość opakowania należy zalać 110 ml ciepłej wody, 65 ml ciepłego mleka i dodać pół łyżki oleju. Wyrabiając je wystraszyłam się, że jest płynne, dosypałam więc mąki ryżowej, którą miałam w domu, wyrobiłam ciasto jak klasyczne pszenne i pozostawiłam do wyrośnięcia na pół godziny.
Uwaga,producent nie dodaje soli, ja do swojego dodałam około pół łyżeczki.
Jak się potem okazało ciasto na pizzę bezglutenową w innych przepisach też jest płynne, więc trochę się zestresowałam, ale postanowiłam coś z tego zrobić. I dobrze zrobiłam :)
W czasie wyrastania ciasta usmażyłam pierś z kurczaka, pieczarki i paprykę i cebulę.
Sos możecie wykorzystać taki jak lubicie, ja kupuje pomidory, blenduje je bez skóry z posiekaną cebulą, listkami bazylii i przyprawami.
Wyrośnięte ciasto rozłożyłam na blaszce do pieczenia, wysmarowałam sosem, ułożyłam dodatki i posypałam startym kozim serem (kupiony na tygodniu portugalskim w Biedronce).
Piekłam w 200 stopniach przez około 25min.
Ciasto wyszło pyszne, jednak nie wiem, czy odważyłabym się je zrobić bez dosypywania dodatkowej mąki jak zaleca producent.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz