Przejdź do głównej zawartości

Posty

Pasztet drobiowy- bez mąki, bułki tartej i mleka!

Witajcie! Niestety, nie wyrobiłam się z dodawaniem przepisów przed świętami. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że ten pasztet jest tak dobry, że możecie go upiec na każdą okazję. Co więcej-nawet bez niej! :) Na Boże Narodzenie piekłam go tylko z kurczaka, teraz wymieniłam pierś na indyczą i bardziej mi smakuje. Poeksperymentujcie sami! Ja tym razem użyłam: -350g piersi z indyka -300g wątróbki z kurczaka -3 duże udka kurze wraz ze skórą -jajko -cebula (polecam zwykłą, bo czerwona puści niebiesko-zielony kolor) -przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i liść laurowy do wywaru) -aluminiowe foremki do pieczenia Nogi z kurczaka i pierś z indyka gotowałam w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. W tym czasie kroję cebulę w kostkę, podsmażam i dodaje oczyszczone wątróbki. Trzymam je na patelni do lekkiego zaróżowienia, nie mogą być całkowicie ścięte - dzięki temu pasztet będzie bardziej "mokry". Jeszcze...

Zdrowa szarlotka owsiana

Witajcie Pewnie większość przysmaków macie już popieczonych :) ale może znajdą się jeszcze wytrwali, którzy nadal trwają na polu bitwy w kuchni i szukają inspiracji. Przedstawiam przepis na szybką, smaczną i zdrową szarlotkę! Potrzebujecie: -szklankę mąki owsianej -szklankę mąki żytniej -1/4 szklanki brązowego cukru -5 łyżek tłuszczu roślinnego (u mnie rama) -szczypta soli -ekstrakt waniliowy -łyżka wody Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Wykładamy nim tortownicę i podpiekamy. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: u mnie to 6 jabłek uprażonych z cynamonem i garścią rodzynek jumbo . Na upieczony blat wykładamy jabłka (lub, jeśli macie, gotowy mus) i posypujemy zdrową kruszonką (2 szklanki płatków owsianych, cynamon, tłuszcz roślinny do sklejenia i cukier do smaku) . Piekłam około 40 minut w 200 stopniach góra-dół. Kruszonka ma smak pysznej granoli i trochę się sypie ale nie ujmuje to szarlotce uroku :) Wesołych Świąt, moi drodzy.

Mazurki świąteczne owies&żyto

Witajcie! Chciałabym Wam udowodnić, że dacie radę celebrować święta z innymi mimo Waszych ograniczeń żywieniowych. Dla mnie, poza pisanką, symbolem świąt jest mazurek. Kocham je i od kiedy nauczyłam się piec, regularnie je produkuję oraz często rozdaję bliskim w prezencie. Ich wykonanie jest banalnie proste! Potrzebujecie: -mąki owsianej (2 szklanki) -mąki żytniej (1 szklanka) -2 jajka -około 150g tłuszczu roślinnego do pieczenia (u mnie Rama) - sodę oczyszczona - pół szklanki cukru pudru -aromat waniliowy Dekoracja: -konfitura (u mnie truskawkowa) -czekolada cukiernicza -bakalie Jajka blenduję z cukrem, dodaję resztę składników i zagniatam ciasto kruche. Formuje kształty, najlepiej rozwałkować ciasto na płasko ponieważ w piekarniku jeszcze urośnie. Zostawcie sobie brzegi jakbyście robili pizzę. Środek nakłuwam widelcem. Piekę aż się zarumienią, średnio 10-15 min w 200 stopniach góra-dół. Na upieczone mazurki wykładam konfiturę. Czekoladę rozpuszczamy  rondelku, m...

Bezglutenowy i bezmleczny LEŚNY MECH

Witajcie! W zeszłym tygodniu mieliśmy z Patrykiem swoje święto, postanowiłam uczcić to pysznym ciastem, innym niż zawsze. Pamiętam, jak smakowało mu, gdy dawno temu zrobiłam je w podstawowej wersji. Postanowiłam je trochę pozmieniać i UDAŁO SIĘ :) Czego użyłam? 2,5 szklanki mąki ryżowej 3 jajka 100g ramy roślinnej  100g cukru dermerara mleko roślinne (u mnie sojowe niesłodzone, bo akurat takie miałam) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia około 300-400 g mrożonego szpinaku Szpinak rozmroziłam i odcedziłam bardzo dokładnie z wody . Jajka ubiłam z cukrem, dodałam resztę składników i na końcu dopełniłam mlekiem do uzyskania konsystencji jak na biszkopt (ja np luźny jogurt) . Piekłam około 30 minut w 190 stopniach góra-dół. Użyłam małej tortownicy. W międzyczasie przygotowałam budyń na mleku sojowym , dodałam do niego dwa s erki kokosowe z Alpro i ubiłam jak krem budyniowy. Aby nadać sztywności dodałam jeszcze trochę mąki ryżowej. Po przestygnięciu odk...

Pancakes z kaszy jaglanej - bezglutenowe

Witajcie po chwili ciszy :) W zapleczu mojej kuchni powstały pyszne pancakesy. Smakują i pachną jak małe serniczki, ich konsystencja również je przypomina. Są puchate i mięciutkie. Ja się zakochałam :) Co potrzebujemy: - 100g suchej kaszy jaglanej - szklankę mąki ryżowej - pół szklanki mąki owsianej bg - pół szklanki mleka roślinnego -opakowanie cukru waniliowego -2 łyżki cukru dermerara -1 jajko -szczypta sody oczyszczonej -łyżka oleju -odrobina soku z cytryny Kaszę jaglaną przed ugotowaniem najlepiej przepłukać, by pozbyć się goryczki . Gotową i przestudzoną zblendować na mus i dodawać wszystkie składniki ( łącznie z olejem ).  Konsystencja ciasta powinna być taka jak gęsty jogurt grecki. Musicie sami ocenić, jeśli pancakesy będą słabo odchodzić od patelni lub się rozpadać -dodajcie więcej mąki. Jeśli macie dobrą patelnię do naleśników wystarczy, ze dodatkowo natłuścicie ją raz. U mnie pięknie odchodziły i bardzo szybko się smażyły , także nie zostawiajcie ich na ...

Żytnie babeczki z batatami

Witajcie! Miałam ten przepis opisać już parę dni temu, babeczki wykonałam na imieniny mojego chłopaka, czyli w piątek ale euforia związana z powodzeniem "misji" pierogi dała im pierwszeństwo :)  Na zdjęciu nieco wysłużeni już panowie z drużyny piłkarskiej z głowami płonącymi od pomysłów. Tych dwóch już się chyba wypaliło zawodowo :) Nie robiłam do babeczek kremu ale jestem pewna, że sprawdzą się jako cupcakes. Co potrzebujemy do ich wykonania: 2 bataty (razem 500g) 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/4 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szklanka mleka kokosowego 1/4 szklanki oleju cynamon czekolada (u mnie pół tabliczki 90%) Bataty obrałam, pokroiłam w kawałki i ugotowałam. Miękkie zblendowałam na puree.  Jajka ubiłam z cukrem,dodawałam po kolei składniki: najpierw suche, potem mokre. Czekoladę skroiłam drobno i dodałam do ciasta. Piekłam przez 15 minut bez termoobiegu w temperaturze 190stopn...

Bezglutenowe pierogi z mięsem drobiowym i warzywami

Witajcie, udało się!!! W końcu stworzyłam bezglutenowe pierogi, które nie rozpadają się do tego stopnia, że nie można ich zjeść. Wiadomo, nie wszystkie są w całości- za pierwszym razem nie mogło wyjść idealnie. Inspirowałam się przepisem na ciasto pierogowe od  natchnionej . 100 g suchej kaszy jaglanej 200 g mąki ryżowej 80 g mąki ziemniaczanej 80 g mielonego siemienia lnianego 400 ml gorącej wody 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli  Wprowadziłam swoje zmiany - dodałam więcej mąki ryżowej niż w przepisie. Myślę też, że do następnej produkcji zmielę siemię lniane, choć  tym cieście absolutnie nie jest wyczuwalne a nadaje ciekawy wygląd. Farsz robi się równie łatwo co ciasto, użyłam: 300g mięsa mielonego z kurczaka, pół czerwonej cebulki warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka) przyprawa do mięsa, sól, pieprz Ugotowane warzywa zblendowałam, mięso przyprawiłam i przesmażyłam z cebulką, Dodałam papkę z warzyw i gotowe. Prawda, że pros...