
W zapleczu mojej kuchni powstały pyszne pancakesy. Smakują i pachną jak małe serniczki, ich konsystencja również je przypomina. Są puchate i mięciutkie. Ja się zakochałam :)
Co potrzebujemy:
- 100g suchej kaszy jaglanej
- szklankę mąki ryżowej
- pół szklanki mąki owsianej bg
- pół szklanki mleka roślinnego
-opakowanie cukru waniliowego
-2 łyżki cukru dermerara
-1 jajko
-szczypta sody oczyszczonej
-łyżka oleju
-odrobina soku z cytryny
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem najlepiej przepłukać, by pozbyć się goryczki. Gotową i przestudzoną zblendować na mus i dodawać wszystkie składniki (łącznie z olejem). Konsystencja ciasta powinna być taka jak gęsty jogurt grecki. Musicie sami ocenić, jeśli pancakesy będą słabo odchodzić od patelni lub się rozpadać -dodajcie więcej mąki. Jeśli macie dobrą patelnię do naleśników wystarczy, ze dodatkowo natłuścicie ją raz. U mnie pięknie odchodziły i bardzo szybko się smażyły, także nie zostawiajcie ich na długo samych :) Pyszne na ciepło jak i na zimno, z dżemem, owocami, musem wiśniowym - czym sobie tylko wymarzycie :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz