Przejdź do głównej zawartości

Sajgonki- bezglutenowe i bezmleczne

Witajcie!

  Ostatnio postanowiłam zrobić sama sajgonki pierwszy raz w życiu. Obawiałam się ogromu roboty i wielu przekleństw pod nosem podczas zawijania, czy smażenia. Nic z tego :) Wykonuje się je szybko, łatwo a smażą się praktycznie same. Znikają z szybkością światła!

Co potrzebujecie:
- papier ryżowy do sajgonek (spoglądajcie na skład, mój jest ok)
-sos sojowy, paprykę słodką i ostrą
-mięso mielone 300g
-makaron ryżowy nitki - garść
-mieszanka chińska (pół opakowania)
-sos chiński słodko-kwaśny do sajgonek

Wszystkie produkty kupiłam w Auchan, jest spory wybór azjatyckich przysmaków :)






Najpierw przygotowałam farsz, podsmażyłam mięso i warzywa z sosem sojowym i przyprawami (ja użyłam papryki słodkiej i ostrej, soli, pieprzu ziołowego). Przygotowałam garść suchego makaronu ryżowego wg opisu na opakowaniu - u mnie trzeba było wrzucić na parę minut do wrzątku. Po odcedzeniu trzeba go pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy z mięsem mielonym i warzywami, doprawić. Każdy arkusz papieru ryżowego zamaczać na parę sekund w gorącej wodzie, wyciągać na deskę, nakładać jedną kopiastą łyżkę farszu i zawijać. Jest to bardzo proste - najpierw zawijamy dół, potem boki i rolujemy. Na większości opakowań będziecie mieli ściągę :) Smażymy na głębokim oleju do pożądanej chrupkości. Podałam z sosem słodko-pikantnym do sajgonek, surówką z kapustą i ryżem w wersji dla mojego chłopaka. Smakowało i nie zostało po pierwszym posiedzeniu już nic :)


Jeśli macie ochotę na stworzenie czegoś ciekawego, baaardzo łatwego oraz taniego- polecam ten przepis!
Miłego weekendu
Kinga

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet drobiowy- bez mąki, bułki tartej i mleka!

Witajcie! Niestety, nie wyrobiłam się z dodawaniem przepisów przed świętami. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że ten pasztet jest tak dobry, że możecie go upiec na każdą okazję. Co więcej-nawet bez niej! :) Na Boże Narodzenie piekłam go tylko z kurczaka, teraz wymieniłam pierś na indyczą i bardziej mi smakuje. Poeksperymentujcie sami! Ja tym razem użyłam: -350g piersi z indyka -300g wątróbki z kurczaka -3 duże udka kurze wraz ze skórą -jajko -cebula (polecam zwykłą, bo czerwona puści niebiesko-zielony kolor) -przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i liść laurowy do wywaru) -aluminiowe foremki do pieczenia Nogi z kurczaka i pierś z indyka gotowałam w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. W tym czasie kroję cebulę w kostkę, podsmażam i dodaje oczyszczone wątróbki. Trzymam je na patelni do lekkiego zaróżowienia, nie mogą być całkowicie ścięte - dzięki temu pasztet będzie bardziej "mokry". Jeszcze

Bezglutenowy chleb ryżowo-ziemniaczany

Witajcie  Powrót ma uczelnię to czas,w którym marzę o tym, by doba zaczęła trwać 48h. Nie wyrabiam się z niczym, do tego kończy się pieczywo, w sklepie nie kupię czegoś, czego jestem pewna na 100%. Często piekę po nocach/ późnym wieczorem. Dziś się udało- zajęcia po południu odwołane, można było zjeść ciepły obiad i nadrobić zaległości w kuchni.  Zainspirowana chlebem z Alriso, który próbowałam w Pradze zakupiłam mąkę ryżową i postanowiłam go odtworzyć. Przeczytałam jednak, że dodatek mąki ziemniaczanej lub ziemniaków nadaje pieczywu wilgotności, sprawia, że ma chrupiącą skórkę i mokry, miękki środek. Tak też wyszło :) Co potrzebujecie: mąka ryżowa (około 550 gramów) mąka ziemniaczana (około 100 gramów) ciepła woda 500ml 2 opakowania drożdży suszonych (14g) sól Wszystkie składniki zamieszałam w dużej misce. Nieco się przestraszyłam, ponieważ ciasto miało konsystencję kaszy manny z mlekiem. Różne myśli krążyły mi po głowie, chciałam je wyrzucić i zapomnieć na zawsze o

Naleśniki ryżowe na mleku owsianym (bez glutenu i mleka krowiego)

Witajcie!  Co najlepiej spakować do lunchboxa kiedy nie chce nam się gotować obiadu? Naleśniki i małe dżemiki podróżne :) Korzystając z przepisu na opakowaniu mąki ryżowej wykonałam pyszne placki wegańskie, bezglutenowe i bez mleka krowiego (więc i bez laktozy). Zapraszam, są pyszne i bardzo sycące :) Co potrzebujecie: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka owsianego 0,5 szklanki wody  2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ulubione dodatki: masło orzechowe, dżem, owoce.... co tylko chcecie :) Zmiksowałam wszystko na masę o konsystencji gęstej śmietany. Wylewałam chochlą na rozgrzaną patelnię polaną olejem rzepakowym. Żaden się nie rozpadł, są elastyczne i delikatne w smaku. Ja lubię nieco grubsze, myślę, że można by było na spokojnie zrobić cieńszą wersję. Na zdjęciu oczywiście tylko część naleśników. Smacznego! Kinga