Witajcie!
Ostatnio postanowiłam zrobić sama sajgonki pierwszy raz w życiu. Obawiałam się ogromu roboty i wielu przekleństw pod nosem podczas zawijania, czy smażenia. Nic z tego :) Wykonuje się je szybko, łatwo a smażą się praktycznie same. Znikają z szybkością światła!
Co potrzebujecie:
- papier ryżowy do sajgonek (spoglądajcie na skład, mój jest ok)
-sos sojowy, paprykę słodką i ostrą
-mięso mielone 300g
-makaron ryżowy nitki - garść
-mieszanka chińska (pół opakowania)
-sos chiński słodko-kwaśny do sajgonek
Wszystkie produkty kupiłam w Auchan, jest spory wybór azjatyckich przysmaków :)
Ostatnio postanowiłam zrobić sama sajgonki pierwszy raz w życiu. Obawiałam się ogromu roboty i wielu przekleństw pod nosem podczas zawijania, czy smażenia. Nic z tego :) Wykonuje się je szybko, łatwo a smażą się praktycznie same. Znikają z szybkością światła!
Co potrzebujecie:
- papier ryżowy do sajgonek (spoglądajcie na skład, mój jest ok)
-sos sojowy, paprykę słodką i ostrą
-mięso mielone 300g
-makaron ryżowy nitki - garść
-mieszanka chińska (pół opakowania)
-sos chiński słodko-kwaśny do sajgonek
Wszystkie produkty kupiłam w Auchan, jest spory wybór azjatyckich przysmaków :)
Najpierw przygotowałam farsz, podsmażyłam mięso i warzywa z sosem sojowym i przyprawami (ja użyłam papryki słodkiej i ostrej, soli, pieprzu ziołowego). Przygotowałam garść suchego makaronu ryżowego wg opisu na opakowaniu - u mnie trzeba było wrzucić na parę minut do wrzątku. Po odcedzeniu trzeba go pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy z mięsem mielonym i warzywami, doprawić. Każdy arkusz papieru ryżowego zamaczać na parę sekund w gorącej wodzie, wyciągać na deskę, nakładać jedną kopiastą łyżkę farszu i zawijać. Jest to bardzo proste - najpierw zawijamy dół, potem boki i rolujemy. Na większości opakowań będziecie mieli ściągę :) Smażymy na głębokim oleju do pożądanej chrupkości. Podałam z sosem słodko-pikantnym do sajgonek, surówką z kapustą i ryżem w wersji dla mojego chłopaka. Smakowało i nie zostało po pierwszym posiedzeniu już nic :)
Jeśli macie ochotę na stworzenie czegoś ciekawego, baaardzo łatwego oraz taniego- polecam ten przepis!
Miłego weekendu
Kinga
Komentarze
Prześlij komentarz