Witajcie!
Miałam ten przepis opisać już parę dni temu, babeczki wykonałam na imieniny mojego chłopaka, czyli w piątek ale euforia związana z powodzeniem "misji" pierogi dała im pierwszeństwo :)
Na zdjęciu nieco wysłużeni już panowie z drużyny piłkarskiej z głowami płonącymi od pomysłów. Tych dwóch już się chyba wypaliło zawodowo :) Nie robiłam do babeczek kremu ale jestem pewna, że sprawdzą się jako cupcakes.
Co potrzebujemy do ich wykonania:
Miałam ten przepis opisać już parę dni temu, babeczki wykonałam na imieniny mojego chłopaka, czyli w piątek ale euforia związana z powodzeniem "misji" pierogi dała im pierwszeństwo :)
Na zdjęciu nieco wysłużeni już panowie z drużyny piłkarskiej z głowami płonącymi od pomysłów. Tych dwóch już się chyba wypaliło zawodowo :) Nie robiłam do babeczek kremu ale jestem pewna, że sprawdzą się jako cupcakes.
Co potrzebujemy do ich wykonania:
- 2 bataty (razem 500g)
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka mleka kokosowego
- 1/4 szklanki oleju
- cynamon
- czekolada (u mnie pół tabliczki 90%)
Bataty obrałam, pokroiłam w kawałki i ugotowałam. Miękkie zblendowałam na puree.
Jajka ubiłam z cukrem,dodawałam po kolei składniki: najpierw suche, potem mokre. Czekoladę skroiłam drobno i dodałam do ciasta. Piekłam przez 15 minut bez termoobiegu w temperaturze 190stopni.
Smacznego, Kinga :)
Komentarze
Prześlij komentarz