Witajcie
Niestety, ostatnio mam bardzo mało czasu ze względu na to,że zaczął się semestr i zajęcia kliniczne. Student biedny a jeść coś trzeba. Na uczelnię zazwyczaj biorę lunchboxy czy z sałatkami, czy z obiadem na zimno natomiast od rana obowiązkowo jem śniadanie. W większości przypadków są to kanapki, jednak nie kupuję pieczywa, jak już pewnie zauważyliście, tylko staram się tak zorganizować, żeby je upiec.
Tak też było wczoraj, mimo wiszącego nade mną kolokwium w kuchni posiedzieć musiałam. W wyrabianiu chleba doszłam już do niejakiej wprawy i teraz idzie mi to całkiem sprawnie. Dla odmiany przepis na bochenek żytni razowy z płatkami owsianymi.
Co potrzeba:
-300g mąki żytniej typ 720
-200g mąki żytniej razowej typ 2000
-350g ciepłej wody
-2 opakowania drożdży instant (14g)
-olej, sól
-płatki owsiane
Wszystkie składniki razem mieszamy, wyrabiamy jak na standardowe ciasto drożdżowe tylko trochę krócej niż pszenne. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy do małej keksówki, Ja dodaję płatki owsiane dopiero po godzinie, bo nie chciałam żeby napęczniały. Nie podaję ilości soli, bo to zależy od was - ja lubię słonawy, (około 2 łyżeczek). Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wlewam wodę do piekarnika na blachę, na kratce kładę keksówkę z ciastem i piekę przez około 40 minut.
Jest pyszny, ma chrupiącą skórkę, pięknie pachnie i super smakuje. Polecam :) Kinga
Niestety, ostatnio mam bardzo mało czasu ze względu na to,że zaczął się semestr i zajęcia kliniczne. Student biedny a jeść coś trzeba. Na uczelnię zazwyczaj biorę lunchboxy czy z sałatkami, czy z obiadem na zimno natomiast od rana obowiązkowo jem śniadanie. W większości przypadków są to kanapki, jednak nie kupuję pieczywa, jak już pewnie zauważyliście, tylko staram się tak zorganizować, żeby je upiec.
Tak też było wczoraj, mimo wiszącego nade mną kolokwium w kuchni posiedzieć musiałam. W wyrabianiu chleba doszłam już do niejakiej wprawy i teraz idzie mi to całkiem sprawnie. Dla odmiany przepis na bochenek żytni razowy z płatkami owsianymi.
Co potrzeba:
-300g mąki żytniej typ 720
-200g mąki żytniej razowej typ 2000
-350g ciepłej wody
-2 opakowania drożdży instant (14g)
-olej, sól
-płatki owsiane
Wszystkie składniki razem mieszamy, wyrabiamy jak na standardowe ciasto drożdżowe tylko trochę krócej niż pszenne. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy do małej keksówki, Ja dodaję płatki owsiane dopiero po godzinie, bo nie chciałam żeby napęczniały. Nie podaję ilości soli, bo to zależy od was - ja lubię słonawy, (około 2 łyżeczek). Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wlewam wodę do piekarnika na blachę, na kratce kładę keksówkę z ciastem i piekę przez około 40 minut.
Jest pyszny, ma chrupiącą skórkę, pięknie pachnie i super smakuje. Polecam :) Kinga
Komentarze
Prześlij komentarz