Przejdź do głównej zawartości

Razowy chleb z płatkami owsianymi na studenckie łzy

Witajcie

 Niestety, ostatnio mam bardzo mało czasu ze względu na to,że zaczął się semestr i zajęcia kliniczne. Student biedny a jeść coś trzeba. Na uczelnię zazwyczaj biorę lunchboxy czy z sałatkami, czy z obiadem na zimno natomiast od rana obowiązkowo jem śniadanie. W większości przypadków są to kanapki, jednak nie kupuję pieczywa, jak już pewnie zauważyliście, tylko staram się tak zorganizować, żeby je upiec.

Tak też było wczoraj, mimo wiszącego nade mną kolokwium w kuchni posiedzieć musiałam. W wyrabianiu chleba doszłam już do niejakiej wprawy i teraz idzie mi to całkiem sprawnie. Dla odmiany przepis na bochenek żytni razowy z płatkami owsianymi.

Co potrzeba:
-300g mąki żytniej typ 720
-200g mąki żytniej razowej typ 2000
-350g ciepłej wody
-2 opakowania drożdży instant (14g)
-olej, sól
-płatki owsiane


Wszystkie składniki razem mieszamy, wyrabiamy jak na standardowe ciasto drożdżowe tylko trochę krócej niż pszenne. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy do małej keksówki, Ja dodaję płatki owsiane dopiero po godzinie, bo nie chciałam żeby napęczniały. Nie podaję ilości soli, bo to zależy od was - ja lubię słonawy, (około 2 łyżeczek). Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wlewam wodę do piekarnika na blachę, na kratce kładę keksówkę z ciastem i piekę przez około 40 minut.



Jest pyszny, ma chrupiącą skórkę, pięknie pachnie i super smakuje. Polecam :) Kinga

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pasztet drobiowy- bez mąki, bułki tartej i mleka!

Witajcie! Niestety, nie wyrobiłam się z dodawaniem przepisów przed świętami. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że ten pasztet jest tak dobry, że możecie go upiec na każdą okazję. Co więcej-nawet bez niej! :) Na Boże Narodzenie piekłam go tylko z kurczaka, teraz wymieniłam pierś na indyczą i bardziej mi smakuje. Poeksperymentujcie sami! Ja tym razem użyłam: -350g piersi z indyka -300g wątróbki z kurczaka -3 duże udka kurze wraz ze skórą -jajko -cebula (polecam zwykłą, bo czerwona puści niebiesko-zielony kolor) -przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i liść laurowy do wywaru) -aluminiowe foremki do pieczenia Nogi z kurczaka i pierś z indyka gotowałam w wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. W tym czasie kroję cebulę w kostkę, podsmażam i dodaje oczyszczone wątróbki. Trzymam je na patelni do lekkiego zaróżowienia, nie mogą być całkowicie ścięte - dzięki temu pasztet będzie bardziej "mokry". Jeszcze

Bezglutenowy chleb ryżowo-ziemniaczany

Witajcie  Powrót ma uczelnię to czas,w którym marzę o tym, by doba zaczęła trwać 48h. Nie wyrabiam się z niczym, do tego kończy się pieczywo, w sklepie nie kupię czegoś, czego jestem pewna na 100%. Często piekę po nocach/ późnym wieczorem. Dziś się udało- zajęcia po południu odwołane, można było zjeść ciepły obiad i nadrobić zaległości w kuchni.  Zainspirowana chlebem z Alriso, który próbowałam w Pradze zakupiłam mąkę ryżową i postanowiłam go odtworzyć. Przeczytałam jednak, że dodatek mąki ziemniaczanej lub ziemniaków nadaje pieczywu wilgotności, sprawia, że ma chrupiącą skórkę i mokry, miękki środek. Tak też wyszło :) Co potrzebujecie: mąka ryżowa (około 550 gramów) mąka ziemniaczana (około 100 gramów) ciepła woda 500ml 2 opakowania drożdży suszonych (14g) sól Wszystkie składniki zamieszałam w dużej misce. Nieco się przestraszyłam, ponieważ ciasto miało konsystencję kaszy manny z mlekiem. Różne myśli krążyły mi po głowie, chciałam je wyrzucić i zapomnieć na zawsze o

Naleśniki ryżowe na mleku owsianym (bez glutenu i mleka krowiego)

Witajcie!  Co najlepiej spakować do lunchboxa kiedy nie chce nam się gotować obiadu? Naleśniki i małe dżemiki podróżne :) Korzystając z przepisu na opakowaniu mąki ryżowej wykonałam pyszne placki wegańskie, bezglutenowe i bez mleka krowiego (więc i bez laktozy). Zapraszam, są pyszne i bardzo sycące :) Co potrzebujecie: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka owsianego 0,5 szklanki wody  2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko ulubione dodatki: masło orzechowe, dżem, owoce.... co tylko chcecie :) Zmiksowałam wszystko na masę o konsystencji gęstej śmietany. Wylewałam chochlą na rozgrzaną patelnię polaną olejem rzepakowym. Żaden się nie rozpadł, są elastyczne i delikatne w smaku. Ja lubię nieco grubsze, myślę, że można by było na spokojnie zrobić cieńszą wersję. Na zdjęciu oczywiście tylko część naleśników. Smacznego! Kinga