Witajcie!
Bardzo starałam się aby mieć o czym napisać w tłusty czwartek. Próbowałam zrobić jaglane pączki, niestety, coś poszło nie tak na końcowym etapie, czyli smażeniu... Będę musiała je dopracować, bo wyszły surowe w środku a na zewnątrz już spieczone.
Otarłam łzy, miałam dzisiaj trochę czasu w domu i wykombinowałam nową wersję bezglutenowego chleba. Wykorzystałam miks dwóch mąk: gryczanej i jaglanej. Mam w zanadrzu jeszcze jeden pomysł na eksperyment gryczany, ale o tym napiszę, gdy go rozpocznę :)
Czego potrzebujecie?
Bardzo starałam się aby mieć o czym napisać w tłusty czwartek. Próbowałam zrobić jaglane pączki, niestety, coś poszło nie tak na końcowym etapie, czyli smażeniu... Będę musiała je dopracować, bo wyszły surowe w środku a na zewnątrz już spieczone.
Otarłam łzy, miałam dzisiaj trochę czasu w domu i wykombinowałam nową wersję bezglutenowego chleba. Wykorzystałam miks dwóch mąk: gryczanej i jaglanej. Mam w zanadrzu jeszcze jeden pomysł na eksperyment gryczany, ale o tym napiszę, gdy go rozpocznę :)
Czego potrzebujecie?
- 150 g mąki jaglanej
- 350 g mąki gryczanej
- 2 opakowania drożdży instant (14 g)
- 500 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- 2 łyżeczki soli
- odrobina oleju
Wykonanie jak w przypadku chleba ryżowego. Tutaj dodatkowo występuje olej, dodajcie go pod koniec mieszania składników.
Aktualnie korzystam z gotowych mąk, koszt opakowania pół kilogramowego gryczanej i jaglanej to około 3-4 zł. Marzę o dobrym młynku elektrycznym, który poradzi sobie z mieleniem kasz i orzechów, abym mogła zmniejszyć jeszcze bardziej koszty produkcji :)
Po wykonaniu chleba ryżowego postanowiłam wyciągnąć wnioski i udoskonalić przepis. Głównym powodem było to, że po kilku dniach zrobił się bardzo suchy i przez to nieprzyjemnie się go jadło, dlatego robiłam z niego tosty w grillu elektrycznym (na ciepło nawet po kilku dniach smakował cudownie). Odeszłam od dodatku mąki ziemniaczanej, gdyż miałam wrażenie, że pozostawiała po sobie posmak. Zobaczymy jaki będzie ten, czekam aż trochę ostygnie ;)
Smacznego!
Kinga
Komentarze
Prześlij komentarz